Majken Pettersson.
Majken Pettersson. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio
P4 GOTLAND GRANSKAR

Snart blir Majken bostadslös

2:10 min

Majken Pettersons dryga tre år i kö hos Gotlandshem räcker inte till en lägenhet i Visby med en hyra hon har råd att betala.

63-åriga Majken vet inte vart hon ska ta vägen då hennes andrahandskontrakt på tvåan i Yttre Furulund löper ut. 

– Nu har jag haft visning på den här lägenheten till nästa hyresgäst som ska flytta in. Sista december ska jag vara härifrån, säger hon.

Trots att det byggts flera nya fastigheter i Visby de senaste åren är trycket fortsatt stort på hyreslägenheter. Allt fler vänder sig till socialtjänsten för att få hjälp att få en bostad.

Efter en separation för fyra år sedan ställde Majken sig i bostadskön, men hennes ködagar räcker inte till en lägenhet hon har råd med.

– Jag har ringt hur många hyresvärdar som helst och jag har pratat med alla jag springer på för att få tips, men då måste jag ofta flytta ut över sommaren.

– När man kommer upp i min ålder ska man inte behöva flytta runt på det här viset när man jobbar och sliter och försöker försörja sig. Det är omänskligt att ha det så här.

I Gotlandshems kö står 32 000 personer. För att få ett hyreskontrakt i nybyggda Adjutanten på A7-området räckte det med tre år i kön, men i Visby är kötiden annars ofta betydligt längre. Utanför stan går det snabbare att få en lägenhet, men det funkar inte för Majken med oregelbundna arbetstider inom omsorgen i Visby. Däremot tror hon att en separat kö för alla som inte har en permanent bostad skulle underlätta för henne och andra i hennes situation.

– Jag förstår inte hur vi ska kunna blir fler på Gotland när vi inte har bostäder till dem som redan finns här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista