Visby lasarett
Foto: Jimmy Englund/Sveriges Radio

Dyra hyrläkare anlitas utanför ramavtal

2:20 min

I fjol kostade hyrläkare och hyrsjuksköterskor Gotland 71 miljoner kronor, varav 29 miljoner kronor var dyrare hyrpersonal utanför ramavtalen.

När Region Gotland behöver anlita hyrläkare vänder man sig först till de företag man har avtal med - som man har upphandlat. Men när de företagen inte kan leverera personal måste man vända sig till företag man inte har upphandlat och då blir det betydligt dyrare.

P4 Gotland har fått ut exempel på vad det kan kosta. I ett fall var en direktupphandlad röntgensjuksköterska 289 kronor dyrare per timme än en upphandlad enligt ramavtal. I ett annat exempel kostade en gynläkare 266 kronor mer per timme.

2016 stod direktupphandlade läkare för 40 procent av Region Gotlands hyrläkarkostnader, 29 miljoner av totalt 71 miljoner kronor. Tidigare har det varit ännu mer: 2015 var andelen 45 procent och 2014 60 procent.

 – Det absolut största problemet är att vi har ett sånt stort behov av hyrpersonal och det är framför allt det vi fokuserar på, att få bort behovet av hyrpersonal, för då kommer vi undan problemen med direktupphandlingar, säger Yvonne Skovshoved, ekonomichef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen på Region Gotland.

När Region Gotland ska upphandla på nytt ska man se över hur man kan göra för att färre läkare utanför ramavtal ska anlitas.

– Det finns landsting som har gjort lite annorlunda typ av upphandlingar och vi tittar på om vi ska göra något liknande, säger Yvonne Skovshoved.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".