Matilda Dreijer och Sara Cederlund.
1 av 2
Matilda Dreijer och Sara Cederlund. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio
Uppsala universitet Campus Gotland
2 av 2
Uppsala universitet Campus Gotland. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Studenten Matilda har flyttat elva gånger på två år

2:35 min

1100 studenter på Gotland ska dela på 230 studentlägenheter. Ständiga flyttar och oro för var man ska bo påverkar studierna, säger studenten Matilda Dreijer.

– Man märker efter några flyttar att man börjar bli lite backpacker i sin egen vardag. Vi har bott flera personer på 19 kvadrat.

Matilda Dreijer pluggar ledarskap på Uppsala universitet Campus Gotland och är en av 1100 helårsstudenter i Visby. Efter två års studier och 11 flyttar har hon nu fått hyra en studentlägenhet av Gotlandshem. Men hon säger att stressen att hitta någonstans att bo har påverkat studierna, särskilt inför sommaren när de flesta studenter tvingas flytta ut för att ge plats åt turister.

– När man sitter på sina föreläsningar så tappar man fokus för att man tänker på vart man ska ta vägen, säger Matilda.

Sara Cederlund, projektledare på Inflyttarbyrån som sköter boendeförmedlingen för studenterna på Campus, säger att många hamnar i Matildas situation med drygt 1000 studenter och 230 studentlägenheter hos Gotlandshem.

– Det är en tuff vardag för väldigt många studenter. Boendesituationen som tidigare var pressad är nu nästan ohållbar, säger Sara.

Universitetsledningen vill nu öka antalet helårsstudenter på Campus Gotland till 1500. För att klara det tror Sara Cederlund att det är bråttom att bygga fler bostäder.

– Det behövs mindre hyresrätter som man även kan bo kvar i efter plugget. Man skulle kunna fördubbla antalet studentbostäder året runt.

Matilda Dreijer tror att en del av lösningen kan vara att satsa på studentboenden utanför Visby.

– Om man utvecklar kollektivtrafiken då kan vi bygga korridorer i Follingbo och Vibble. Då kan hela ön börja leva mer, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista