Tomas Pettersson
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Advokat uppmanar kvinnor att anmäla alla övergrepp

3:56 min

Det kan finnas andra bevis som gör att brott klaras ut. Därför uppmanar advokat Tomas Pettersson (Fi) kvinnor att anmäla övergrepp - för andra kvinnors skull.

I Morgon i P4 Gotland berättade två unga kvinnor om sin oro för att bli utsatta för övergrepp när de går hem kvällar och nätter - och sin frustration över att anmälningar inte leder till något. Tomas Pettersson som är rättspolitisk talesperson för Feministiskt initiativ bekräftar den bilden.

– Ja, det är nog så. Här är det två mycket mycket starka rättssystem som krockar, säger han.

Å ena sidan varje kvinnas rätt att inte utsättas för våldtäkt och ofredanden. Å andra sidan en misstänkts rätt att staten bevisar bortom allt rimligt tvivel att den är skyldigt till vad som hänt. Och ord mot ord situationer leder i de allra flesta fall till att utredningar lagts ned.

– Men, det betyder inte att man inte ska anmäla, säger Tomas Pettersson.

Enligt honom kan det finnas andra bevis, vittnen som sett något på håll och ringt polisen, eller andra anmälningar sen tidigare mot samma person.

– Andra gången det kommer in en liknande anmälan mot en man, och tredje, ja, men då är det ju inte längre en slump. Då gör du som kvinna dina medsystrar en god gärning genom att anmäla, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista