Individ- och familjeomsorgen Region Gotland
Individ- och familjeomsorgen Region Gotland. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Följ Majken när hon ansöker om förtur i bostadskön

6:32 min

Majken Pettersson är en av allt fler som vänder sig  till socialtjänsten för att få hjälp att hitta en bostad.

– Det är jobbigt, säger Majken. Det är väl inget ställe man vill gå till, men jag vet ju varför jag är här.

Hon ställde sig i bostadskön för drygt tre år sen efter en separation då hon och hennes ex fick sälja huset med förlust. Majken sköter idag sin ekonomi utan anmärkningar.Hon jobbar halvtid inom vård- och omsorg och har sjukbidrag på halvtid efter bland annat en arbetsskada i axeln.

Men pengarna är egentligen inte Majkens stora bekymmer utan att hon inte hittar någonstans att bo, trots många samtal till privatvärdar, vänner och bekanta och annonsering på olika nätsajter.

Enligt Mari Bergström, enhetschef på socialförvaltningens stöd- och försörjningsenhet, är Majkens situation inte ovanlig.

– Vi behandlar mellan tio och femton förturer i månaden. Av dem beviljas knappt hälften.

På grund av det ökade trycket på bostadsmarknaden tar det allt längre tid för den som beviljas förtur att få en lägenhet, ibland runt ett halvår.

– Man hade önskat att vi skulle jobba mer med socialt utsatta grupper. Men eftersom bostadsmarknaden ser ut som den gör så kan vem som helst hamna i den här situationen, säger Mari Bergström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista