Per-Olof Nyberg besöker det rum på gruppboendet dit han föreslås flytta.
Per-Olof Nyberg besöker det rum på gruppboendet dit han föreslås flytta. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Per-Olofs personliga assistans drogs in

2:18 min

Per-Olof är hjärnskadad och kan få tio epileptiska anfall per dygn. Han har haft tillsyn dygnet runt men bedömdes plötsligt inte berättigad till personlig assistans.

-Han har fruktansvärda plötsliga epileptiska anfall och det gäller att vara där. Ibland sker det ljudlöst. Vi är oroliga för att han ska dö, säger Karin Myhrgren som är god man åt Per-Olof.

Per-Olof har hittills haft personliga assistenter - dag och natt. Men Försäkringskassan har nyligen stramat åt vad som anses som "grundläggande behov" och beviljar inte statlig assistansersättning om de grundläggande behoven är mindre än 20 timmar per vecka.

Det anses bara ta 7 timmar och 45 minuter i veckan att duscha, sitta på toaletten, äta, klä på sig och av sig. Samma bedömning har gjorts på Region Gotlands socialförvaltning. Avslag på ansökan.

Istället för att bevilja personliga assistenter i Per-Olofs egen lägenhet i Visby så hänvisas Per-Olof att flytta till en gruppbostad i Slite.

- Hur ska personalen på ett gruppboende kunna ha sådan koll som de personliga assistenterna har, frågar sig den gode mannen Karin Myhrgren.

Om de "grundläggande behoven" är mindre än 20 timmar i veckan spelar det ingen roll hur mycket hjälp Per-Olof egentligen behöver med allt annat. Den tillsyn han behöver kring epilepsianfallen bedöms som "egenvård" och godtas inte som ett "grundläggande behov". Det är inte heller handräckning vid förflyttningar. Han sparkar sig fram med rullstolen. Men han kan gå - fast ostadigt.

Ulf Solenstjärna, boendeassistent säger att hans personliga bedömning är att Per-Olof behöver en personlig assistent.

-Jag vill kalla det här övergrepp mot hans person, säger Ulf.

Efter att P4 Gotland börjat ställa frågor om den bedömning som gjorts av Per-Olofs fall har Socialförvaltningen dragit i bromsen. Den 1 november skulle den personliga assistansen egentligen upphöra, men den förlängs nu och Per-Olofs situation ska diskuteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista