Mannen skulle utöva skyddsjakt på måsar vid en skola på Gotland – togs för terrorist. Arkivbild.
Mannen skulle utöva skyddsjakt på måsar vid en skola på Gotland – togs för terrorist. Arkivbild. Foto: Michael Probst

Måsjägare mister vapenlicens efter terrorlarm

En jägare som orsakade ett dramatiskt pådrag på en skola på Gotland i maj förra året blir av med sin vapenlicens, skriver Svenska Dagbladet som tagit del av en dom från förvaltningsrätten.

Mannen jobbade som skyddsjägare och skulle skjuta måsar, i närheten pågick också en konsert. Polisen fick larm om en svartklädd man med gevär med ljuddämpare som "tryckte mot en husvägg" inne på skolgården, enligt polisens rapport.

Patrullen beskrev situationen som en "möjlig terrorsituation". Jägaren löd inte omedelbart polisens order om att lägga ifrån sig vapnet och polisen var nära att avfyra verkanseld mot honom.

Dessutom hade han inte på sig en varselväst med texten "skyddsjägare" som är framtagen för jägare som utövar skyddsjakt. Jägaren fråntogs sin vapenlicens efter händelsen, men överklagade.

I förvaltningsrättens dom framgår nu att man går på polisens linje och återkallar mannens tillstånd att ha vapen och ammunition.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista