Boendeassistent: Per-Olof behöver personlig assistans

3:36 min

Per-Olof Nyberg ska flytta till ett gruppboende när den personliga assistansen dras in. Men boendeassisten Ulf Solenstjärna tycker att han borde få ha kvar assistansen.

P4 Gotland har berättat om Per-Olof, som har en hjärnskada och kan få tio epileptiska anfall per dygn. Därför har han i Visby haft personliga assistenter vid sin sida, dag som natt. Men hans personliga assistans har dragits in av Försäkringskassan och Socialförvaltningen på Region Gotland. Samtidigt har hans levnadsvillkor förändras. Han måste nu flytta till ett gruppboende istället för att ha hjälp i den egna lägenheten.

P4 Gotland följde med när Per-Olof, med sin gode man, gjorde ett besök på det nya boendet. Boendeassistenten Ulf Solenstjärna kallar det ett övergrepp att den personliga assistansen för Per-Olof dragits in, och menar att ett boende inte kan erbjuda lika mycket tillsyn dygnet runt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista