Göran Wahlqvist. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Röda korset vill sköta boendet för ensamkommande

1:56 min

Röda korset har sökt de 1,2 miljoner kronor som Gotland har fått av staten, i tillfälligt stöd för att ensamkommande över 18 år ska kunna bo kvar i väntan på att asylprocessen blir klar.

Röda korset är också den enda organisation som sökt det tillfälliga stödet som gäller fram den sista juni 2018. 

På Gotland finns det strax under 40 ensamkommande asylsökande som fyllt 18 år och då inte längre få bo kvar på Region Gotlands boenden. 

– Vi vill ordna så att de som fyllt 18 år och vill bo kvar på Gotland ska få göra det. Så att de kan gå kvar i skolan och bland kompisar, säger Göran Wahlqvist, verksamhetschef för Röda korset på Gotland.

Röda korset vill hitta boenden så nära de ensamkommandes tidigare bostäder som möjligt. Organisationen ska starta ett korridorsboende som ska fungera som en sluss, och letar familjer och hushåll som kan ta emot de asylsökande under den här begränsade tiden och hyra ut ett rum.

– Det behövs ett starkt stöd för de här personerna. Vi rekryterar en person som ska jobba med att ge individerna stöd och även till de familjer som är beredda att ta emot. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista