Ekstakusten vid Kronvalls fiskeläge.
1 av 4
Ekstakusten. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
Sebastian Bolander
2 av 4
Sebastian Bolander. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
Kronvalls fiskeläge, Ekstakusten.
3 av 4
Kronvalls fiskeläge, Ekstakusten. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
Ekstakusten och Karlsöarna.
4 av 4
Ekstakusten och Karlsöarna. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio

Okej för nätfiske och husbilsparkering på Ekstakusten

2:35 min

Länsstyrelsen har kommit med ett nytt förslag för naturreservatet Ekstakusten, som utvidgas till att gälla havsbottnen vid kusten med mycket höga naturvärden.

– Vi inkluderar en del av vattenområdet utanför kusten i reservatsområdet för att skydda pallkanten och bottnar med höga naturvärden. Det handlar framför allt om tångbälten, blåstång och snärjtång, som är viktiga. 

Fritidsfiskare har tidigare varit kritiska mot att nätfisket skulle förbjudas längs kustremsan. Men det nya förslaget är de nöjda med, säger Sebastian Bolander, biolog på Länsstyrelsen. 

– Vi har lyssnat på kritiken och kommit fram till att nätfiske inte påverkar naturvärdena på bottnarna. Så i det nya förslaget kommer vi inte att förbjuda fiske, utan fiskelagen ska gälla. 

I reservatet har det också varit problem med husbilar som ställer sig i naturen. 

– Vi ska ha bättre skyltning och så ska man få ställa sig med husbil på de parkeringar som finns, men endast i ett dygn, säger Sebastian Bolander på Länsstyrelsen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista