Ny plan för vatten och avlopp

Kommunen kan komma att investera 150 miljoner kronor under 10 år i nya vatten - och avloppssystem på Gotland. Detta enligt den nya VA-planen som nu presenteras i plan- och bostadskommittén. Utredningen innehåller en prioriteringslista över de markområden som har störst behov att få kommunalt vatten och avlopp.
Sammanlagt har kommunen kartlagt ett hundratal områden som har behov av bättre vatten- och avlopp. Utifrån det har sju områden valts ut som ska få tillgång till kommunalt VA-nät inom en tioårsperiod. Det gäller Själsö/Brissund, Hamra kyrkby, Västerhejde, Hangvar kyrkby, Lickershamn, Roma kyrkby och Nisseviken. Ytterligare femton områden har prioriterats. De flesta av dem ligger omkring Visby. Kriterierna för de här valen har tex att göra med om vattnet är förorenat eller dåligt, om trycket på att bygga där är stort, om ett område tillhör en vattentäkt eller om antalet permanentboende blivit fler. Det är första gången som det görs en sån här omfattande plan över var det behövs kommunalt vatten- och avlopp. Och behovet är stort av den här kartläggningen. Hittills har det varit svårt för fastighetsägare att få besked om det blir kommunalt vatten eller inte och i så fall när. Och det kan ha stoppat många byggplaner. Kostnaden för utbyggnadenska tas ut genom anslutningsavgifter och höjda VA-taxor. Definitivt beslut om VA-planen tas av kommunfullmäktige i juni.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".