Gotlands regionfullmäktige
Foto: Torbjörn Andersson/Sveriges Radio

Dålig koll på hur politiska beslut förverkligas

2:37 min

Det finns brister i uppföljningen av beslut som tas i fullmäktige och regionstyrelsen. Det konstaterar regionens revisorer.

Politikerna har helt enkelt ingen koll på vad som händer efter att beslut tagits – så skulle man kunna sammanfatta revisorernas rapport.

De skriver att det inte finns några rutiner och system för att se om fattade beslut är bra och om de ens blir verklighet. Det är revisionsfirman PWC som gått igenom en rad beslut, på uppdrag av regionens politiskt valda revisorer.

Det handlar bland annat om uppdraget som tekniska nämnden fick att mer utförligt beskriva vad investeringen kring stadsmiljön vid kryssningskajen skulle landa på. Revisorerna konstaterar att det sägs att det är utfört, men det framgår inte tydligt varken när det skulle vara klart eller vad man kommit fram till.

Andra exempel är den motion om att digitala utskick bör blir allt fler, och som ledningskontoret fick i uppdrag att fixa. När det ska vara klart finns inget sagt om, och även här skriver revisorerna att det sägs att det ska vara klart, men det framgår inte tydligt någonstans.

Revisorerna föreslår därför regionens politiska ledning att se till att det ska vara tydligt NÄR ett uppdrag ska klart, HUR beslutet ska återrapporteras och att det ska finnas en systematisk uppföljning av de beslut som fattats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista