Josefin Ringbom ny projektledare för Skapa-festivalen.
1 av 2
Josefin Ringbom, en av projektledarna. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Klänning skaparfestival
2 av 2
Haute couture blir Poor couture. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Gotlands folkdräkt får ny form

3:26 min

På nästa års Skaparfestival i Hemse får alla kreativa klädmakare chansen att skapa en ny gotländsk folkdräkt utifrån återvunna kläder och prylar.

Det är konstnären Josefin Ringbom och hennes kollega, fotografen Emily Evans som kommit på idén att låta gotlänningarna göra en helt ny folkdräkt. De båda har nämligen tagit över som projektledare för Skaparfestivalen som hålls den 10 mars nästa år.

Josefin Ringbom och Emily Evans  kallar det hela för Poor couture, kläddesign för den fattige, istället för den exklusiva benämningen Haute couture.

De gotlänningar som är intresserade av att göra en egen version av Gotlands folkdräkt kan anmäla sig till festivalen och sedan är det bara att välja och vraka bland material som finns i Röda korsets stora lager i Visby, eller använda helt andra material.

På Skaparfestivalen i år blir det annars som vanligt föreläsningar och workshops. Festivalens kreativa inspiratör och dragplåster blir Isabelle Halling Mc Allister, som bland annat arbetat mycket med att skapa fantasifulla barnrum i olika inredningsprogram på TV.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista