Faeyz Alkhalaf
1 av 2
Faeyz Alkhalaf Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Faeyz Alkhalaf med grävskopa
2 av 2
Faeyz Alkhalaf tycker om maskiner Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Drömmen om ett nytt liv på Gotland

2:40 min

Vilka drömmar har man som ung flykting? Hör Faeyz Alkhalaf från Syrien som flydde till Sverige för tre år sedan, och valde att flytta till Gotland.

Faeyz Alkhalaf kom till Gotland i januari 2016. Han kom hit eftersom han hört av en kompis att det skulle finnas bra skolor här och vara lätt att umgås med folk.

– Om man har stora drömmar måste man börja i det lilla, säger han och ler.

Han är kurd från norra Syrien. Där bodde han i en stad med två miljoner invånare med sin mamma, pappa och sina sex syskon. Han är äldst av syskonen och det var när han blev myndig och skulle tvingas gå ut i kriget som han flydde till Sverige.

– Jag vill bara glömma den här perioden i mitt liv, men det har också gett mig energi att förbättra mitt liv.

Flykten blev en svår resa, samtidigt som det gav honom något att kämpa för – att nå sina drömmar, få ett jobb han trivs med och kunna prata flytande svenska.

– Jag måste lära mig nya saker varje dag! Så varje kväll tänker jag: Vad har jag lärt mig idag?

Under hans liv har drömmarna också hunnit förändras. I Syrien ville han bli lärare i engelsk litteratur. Nu drömmer han om att starta eget företag inom bygg- och anläggning. Politik och barn är också något han vill engagera sig i, så i framtiden hoppas han kunna kombinera allt detta.

– Jag ska aldrig flytta från Gotland! Här har jag startat mitt nya liv!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista