Britt Wickman
Foto: Mari Winarve/Sveriges Radio
58 000 - frågor som är viktiga för gotlänningar

"Vi hade sett fram emot att få vara tillsammans"

7:30 min

Britt Wickman valde att gå i pension vid 62 års ålder för att få vara med sin man på heltid. Men livet blev inte som de tänkt.

Ett halvår efter att Britt blivit pensionär fick hennes man, som var pensionär sedan några år tillbaka, diagnosen alzheimer. Han bodde kvar hemma i fyra år men i somras blev det för svårt för både Britt och hennes man. Han flyttade då till ett boende i Visby.

– Det var hemskt att fatta beslutet att han skulle flytta och jag kan fortfarande ha dåligt samvete för det, säger Britt Wickman.

– Helst skulle jag vilja klara honom själv men det går inte, säger hon.

Samtidigt som Britt känner att hennes man borde vara hemma, känner hon också att det är viktigt för henne att kunna leva sitt liv, för att orka tillbringa tid med sin man.

Det var när hennes man började tappa ord och fick långa minnesförluster som de förstod att det var något som var fel. Idag kan han inte prata och heller inte uttrycka vad han vill.

Han har det bra på sitt boende och personalen är fantastisk, tycker Britt. Men hon önskar att det fanns mer personal för att möjliggöra fler aktiviteter för de som bor där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista