Fåröfärjan på väg mot Broa på fårö.
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Bro till Fårö - nu ser den ut att bli av

2:16 min

Trafikverket presenterade i dag planerna för en bro till Fårö. Efter flera års diskussioner påbörjar man nu arbetet — först gäller det att ordna pengarna.

Om ungefär ett år räknar Helena Sundberg, regionchef på Trafikverket, med att det är klart med en avsiktsförklaring. Planeringen för finansiering och genomförandet av förbindelsen ska då vara färdig.

– Vi har som långsiktig inriktning att få en fast förbindelse, säger hon. 

Processen är redan igång och en projektledare är utsedd. Efter en avsiktsförklaring återstår en omfattande process som tar två-tre år och sedan tar det ett antal år att bygga bron.

Men det är inte helt hundra att det blir en bro?

– Nej, inget är klart förrän det är klart. Men vi har ett upplägg som vi tror på. Det kostar ju att ha en färjetrafik, och det vi ska se över är om vi kan använda pengarna som vi i dag använder till färjan och summera upp dem under en lång rad år och använda dem till bron, säger Helena Sundberg.

Något som är klart är att det blir tre färjor mellan Fårösund och Broa även sommaren 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista