Erik Thedéen
1 av 2
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Hus i norra Visby.
2 av 2
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Regeringen har fått förslaget om nya amorteringskrav

3:34 min

Finansinspektionen föreslår nya krav på amortering så att den som lånar mer än 4,5 gånger sin inkomst måste betala av 1 procent per år. Förslaget är nu överlämnat till regeringen.

P4 Gotland intervjuade Finansinspektionens gd några dagar innan förslaget lämnades över till regeringen - så här sa han då:

 

– Det vi lärde av finanskrisen 2008 var att om man har väldigt kraftig skuldsättning i hushållssektorn kopplat till bostadspriser kan det bli ganska obehagligt när det vänder, säger Erik Thedéen som är generaldirektör på Finansinspektionen och som ska lämna över förslaget om nya amorteringsregler till regeringen på måndag.

 

Hur ska det funka?

 

– Om man lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst då ska man amortera en procent. Det slår framförallt på hushåll som tjänar mer än 31 000 om man är ensamstående, säger han.

 

Varför är det här en så bra idé?

 

– Det dämpar skuldsättningen. Den som står i situation att låna fem gånger sin inkomst kommer få signal att här måste jag amortera. Och då kommer man tänka "jag kanske skulle låna lite mindre", och det här är bra för hushållen själva men det är också bra för samhällsekonomin, säger Erik Thedéen.

 

Exempel - så blir det om regeringen godkänner förslaget:

 


 

En ensamstående med månadslön på 31.500 tjänar 378.000 på ett år.
Det innebär att hen måste amortera (alltså betala av) på lånet med 1 procent per år om skulden är mer än 4,5 gånger bruttolönen (i exemplet mer än 1.701.000 kronor).
Lånar den personen 1,75 miljoner måste hen amortera 17.500 första året, drygt 1.400 i månaden första året.
Amorteringen blir lägre varje år och när skulden är 1,7 miljoner behövs inga fler avbetalningar.

 

 

Texten har ändrats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista