Visent på Gotland
1 av 4
Visent på Gotland. Foto: Magnus Martinsson/Sveriges Radio
Visent på Gotland
2 av 4
Visent på Gotland. Foto: Magnus Martinsson/Sveriges Radio
Bo Hammar, Katarina Hedström och Karin Hammar.
3 av 4
Bo Hammar, Katarina Hedström och Karin Hammar.. Foto: Magnus Martinsson/Sveriges Radio
Visenttransport
4 av 4
Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Nu finns visenter i hägn på Gotland

2:34 min

En kviga och en tjur har släppts i ett hägn på östra Gotland. Två viktiga individer i avelsarbetet för att rädda visenterna i Europa.

Facebook: Vad tycker du om att visenterna är här?

Det har tagit tre år från det att länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation sade ja till en ansökan om att hålla visenter i hägn, till att det nu betar visenter på gotländsk mark. Den naturvårdsintresserade markägaren vill bidra till visenternas fortlevnad. Samtidigt går det nu att studera hur visenter kan hjälpa till att öka den biologiska mångfalden, genom sitt sätt att beta.

Att det nu finns två visenter i ett hägn på Gotland är ett led i det koordinerade räddningsarbetet av visenten i Europa.

Den sista vilda visenten i Polen sköts 1919. Det var matbrist efter kriget och visenterna tog slut. I Kaukasus försvann de 1927.

Efter första världskriget fanns det bara 56 visenter kvar i Europa; i olika djurparker. De inventerades, stambokfördes och ett avelsarbete inleddes för att rädda arten från utrotning.

Tommy Svensson som är koordinator för EBCC säger till P4 Gotland:

"EBCCs målsättning med att släppa ut visenter på naturvårdsbete på den vackra naturen på Gotland är att studera hur visenter kan hjälpa till att öka biodiversiteten i området, samtidigt som vi arbetar med att rädda visenterna och vi skapar samtidigt underbara levnadsförhållandena för dessa individer som kan leva sitt liv i relativ frihet".

EBCC arbetar just nu, tillsammans med WWF, med att sända visenter till Ryssland för utplanteringar.

Bo Hammar från den gotländska viltförvaltningsdelegationen var på plats när visenterna släpptes i hägnet.

– De fann varandra med detsamma. Det var skoj att se! De kommer att samsas fint, tror Bo Hammar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista