lastbil inbrott post
Stöld ur lastbilscontainer. Foto: Anton Kalm P4 Gotland

Post till Gotland stulen på fastlandet

När personal på Gotland öppnade trailern och såg att den brutits upp av tjuvar var det andra gången samma stöld upptäcktes och polisanmäldes.

– Det fanns redan en polisanmälan upprättad upptäckte vi, säger Thomas Rasch som är stationsbefäl hos Gotlandspolisen.

Men eftersom polisen i Stockholm nöjde sig med att upprätta en anmälan om stöld så gick lasten – det som fanns kvar av den – vidare till Gotlandsfärjan och Visby. Väl här "upptäcktes" stölden en gång till.

Konsekvensen av att stölden bevisligen skett på fastlandet blir att Gotlandspolisen nu kommer att lämna ifrån sig ärendet, så snart den tekniska undersökningen av lastbilstrailern är avslutad.

– Det är inget Gotlandsärende, förklarar Thomas Rasch.

Hur mycket som stulits är oklart, men efter att polisen avslutat sin brottsplatsundersökning fick fraktbolaget Schenker under eftermiddagen möjlighet att gå in själva i lastbilsvagnen:
– Majoriteten av paketen är fortfarande kvar obrutna, säger Björn Widerstrand som är Schenkers platschef i Visby.

Hur mycket är stulet?

– Det är omöjligt att säga. Vi måste gå igenom hela vagnen och stämma av ordentligt. Är det så att det finns emballage kvar så har vi fraktnummer som vi kan spåra adressaten genom. Annars är det inte möjligt för oss att veta vilka som har drabbats.

Så hur vet man om man blivit bestulen på något man beställt?

– Är det så att man saknar något som man beställt kan man höra av sig till oss under tidigast onsdag. Dessförinnan är det för tidigt. Den som har beställt frakten (det kan vara antingen adressaten eller avsändaren, reds. anm.) kan sedan göra en reklamation till oss så får det regleras därefter. Det blir sedan en sak mellan oss och vårt försäkringsbolag.

Polisen konstaterade under måndag eftermiddag att stölden har begåtts i Jordbro, söder om Stockholm.

Kunder som tror att de kan ha drabbats kan ringa Schenker på telefon 0498 - 24 80 50 från onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".