Tommy Gardell och Erik Clason
Ordörande. Tommy Gardell (S) i tekniska nämnden och Erik Clason i DBW. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

DBW fortsatt stängt för kvinnor - kan hota bidrag

4:10 min

Sällskapet De Badande Wännerna har än en gång röstat nej till att släppa in kvinnor. Det gör det svårare för regionen att stödja verksamheten i Botan.

Region Gotland ger bidrag till DBW:s verksamhet i botaniska trädgården i Visby - men det är ifrågasatt eftersom föreningen inte låter kvinnor bli medlemmar.

– Nästa gång som vi lyfter den här frågan kommer ytterligare påtryckningar om att det inte känns rätt, säger Tommy Gardell (S) ordförande i tekniska nämnden som hoppats att föreningen skulle ändra sig.

– Man är rädd för att den här gamla traditionen med herrmiddagarna skulle brytas upp. Plus att man menar att sällskapet är inte den maktfaktor man var förr, och då blir inte det här en viktig fråga, säger Erik Clason, ordförande i DBW.

I början av 1800-talet var föreningen progressiv och verkade för skola för pojkar och sen även utbildning för flickor - och medlemmar i föreningen drev de frågorna i riksdagen.

– Den traditionen blir ju svår att fullfölja så länge vi har den majoriteten av medlemmar som tycker som de gör, säger Erik Clason.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".