mobilmast på galgberget i visby
1 av 2
Den här masten står på Galgberget i Visby. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Sanna Hjortenskog
2 av 2
Sanna Hjortenskog bor i Stenkyrka. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

60 meter mobilmast skapar oro i Stenkyrka

1:59 min

En 60 meter hög mobilmast planeras i Stenkyrka, men boende i området tycker att informationen om planerna har varit alldeles för dålig.

Blir du störd av mobilmaster? Här kan du kommentera!

För Sanna Hjortenskog var det en ren slump att hon fick reda på att masten är på gång. 

– Jag fick en liten annons i handen av min syster som har tidningen. Jag har inte tidningen. Så där ligger ju det stora problemet, tycker jag, att man inte får ordentlig information. 

Den 60 meter höga masten kommer att förändra socknens utseende och dominera både fält och lammhagar, menar Sanna Hjortenskog. Men eftersom hon och hennes familj bor mer än 600 meter från den planerade masten – och de tre tillhörande teknikbodarna – har hon inte fått någon information om planerna via brev av Region Gotland. Därför var det nära att hon missade möjligheten att skicka in sina synpunkter till regionen. 

Om hon fick bestämma, skulle regionen arrangera ett informationsmöte när det kommit in en bygglovsansökan för en så pass omfattande byggnation. Då skulle både för- och nackdelar med planerna kunna luftas. 

Förutom det rent utseendemässiga känner Sanna Hjortenskog även en oro för hur strålningen från masten kan påverka de som bor i området. Och hon tycker att det är en debatt som fallit i glömska. 

– Jag efterlyser lite kritiskt tänkande, avslutar hon. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".