Filippa Maurin
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Filippa Maurin: Man får höra vilka personer man ska akta sig för

4:08 min

Gotländska operasångerskan Filippa Maurin ställer sig bakom uppropet på dn.se mot sexism inom opera och konstmusiken — och hoppas nu på en förändring i branschen.

Filippa Maurin tog examen från operahögskolan för 13 år sen och har upplevt hur kvinnor måste stå ut med "det manliga geniet" och finna sig i sexuella trakasserier för att få fortsätta jobba i branschen.

– Nu måste det hända nånting! Det manliga geniet får inte hållas om ryggen när man utnyttjar andra människor och ser sig som ägare till andras kroppar och personer, säger hon.

Redan på operahögskolan märkte du av de här strukturerna?

– Man aktade sig för att vara besvärlig, man får kanske inte lika mycket roller, man får inte lika mycket stipendier. Man får höra vilka personer man ska akta sig för — många var välkända, säger Filippa Maurin.

Hon skrev under uppropet #visjungerut på dn.se tillsammans med över 600 andra kvinnor i branschen. Nu jobbar hon som flygvärdinna — och där tas sexuella trakasserier på stort allvar. Redan under utbildningen fick hon lära sig att allt ska anmälas.

– Vi har nolltolerans i företaget kring sexuella trakasserier. Jag fick veta vilka rapportvägar jag kan gå, jag vet att jag alltid kan gå till min chef — och jag vet att det skulle tas på största allvar, säger Filippa Maurin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".