Slite hamn sedd utifrån Krokiga kajen och in mot land
1 av 2
Hamnbassäng med potential. Foto: Patrik Annerud/Sveriges Radio
Krokiga kajen i Slite
2 av 2
En förtöjningsanordning och en ramp för 20 miljoner. Sedan är Slite en fungerande reservhamn. Foto: Patrik Annerud/Sveriges Radio

Hamnbesked väcker hopp i Slite

3:03 min

Trafikverkets besked till Region Gotland om att myndigheten vill prioritera en reservhamn på Gotland tolkas hoppfullt i Slite.

Frågan om en reservhamn på Gotland har varit under diskussion i ett decennium. Apotekskajen i Slite är förstahandsalternativet för en sådan, när Trafikverket nu meddelar Region Gotland att myndigheten vill försöka hitta finansiering för att iordningsställa en hamn som fungerar för angöring av biltransporterande färjor, på annan plats än Visby.

Beskedet lämnades till Region Gotlands politiska ledning i samma veva som Trafikverket uttalade stöd för att bygga en broförbindelse till Fårö.
Inget av de båda projekten har dock någon finansiering i dagsläget.
Mait Juhlin, vd för Slite utveckling, väljer att tolka beskedet positivt. Och hittar genast bieffekter av beredskapssatsningen:
- Det öppnar för att kunna få igång turisttrafik österut med en fullgod hamn i Slite.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".