Uppsala universitet Campus Gotland
Uppsala universitet Campus Gotland. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Majoriteten går vidare med plan att sälja Almedalsbiblioteket

Regionen går vidare med planerna på att sälja husen där Almedalsbiblioteket och Campus Gotland finns.

Det handlar om kvarteret Kanonen i Visby hamn där Uppsala Universitet Campus Gotland och Almedalsbiblioteket finns. Politikerna i den rödgröna majoriteten som styr Gotland vill gå vidare med planerna att sälja för totalt 187,5 miljoner kronor.

Köpare är Uppsala Akademiförvaltning och enligt regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) är det en seriös köpare som redan idag äger Uppsala universitets fastigheter.

– Vi vill sälja till dem för att det finns väl uppbyggda relationer. Samverkan är stark och det blir bra för Gotland, säger Meit Fohlin.

Enligt henne är den styrande majoriteten i regionen inte intresserad av att sälja på öppna marknaden till högstbjudande utan vill direktsälja till Akademiförvaltning.

Men åsikterna är delade bland regionens politiker. När frågan var uppe i regionstyrelsen 2016, vann den rödgröna majoriteten omröstningen med 8-7 och Centern, Moderaterna och Liberalerna reserverade sig mot beslutet, eftersom de vill sälja på den öppna marknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".