Halszka Onoszko på Justitiedepartementet.
Foto: Anders Wiklund/TT och privat

"Det finns en utbredd tystnadskultur i vår bransch"

3:51 min

I juristuppropet Med vilken rätt vittnar tusentals kvinnor om att även juristbranschen präglas av trakasserier och chauvinism. En av dem som skrivit under är Halszka Onoszko från Roma.

– Det finns en utbredd tystnadskultur i vår bransch. Så nu när vi är så många som går ut gemensamt får vi kraft av varandra och risken för repressalier minskar dessutom, säger Halszka Onoszko.

Tusentals kvinnliga jurister gått ut under hashtagen #medvilkenrätt för att uppmärksamma sexuella övergrepp inom juridik-området. Men här går inte alla ut och vittnar om egna upplevelser utan det är ett antal citat som de här nedan som ska visa på problemet. 

När jag satt ting kallade en numera pensionerad domare in mig på sitt rum dagen innan jag skulle sitta på ett våldtäktsmål med honom. Han visade mig bilder på de tre tilltalade i målet och frågade mig vem av dem jag helst ville bli våldtagen av.

Efter att jag slutade på tingsrätten som notarie blev en domare på tingsrätten som en mentor för mig. Han stöttade, gav tips och råd och en dag kom han till kontoret och ville att jag skulle betala tillbaka. Med oralsex.

När vi väljer ut våra praktikanter är det avgörande om man är snygg eller smart. Varför tror du att du fick platsen, det är ju inte direkt för att du är särskilt begåvad?

Om alla våra praktikanter hade ställt upp i en kuksugartävling samtidigt, då tror jag definitivt att du hade vunnit.

– Det här måste få ett slut, säger Halszka Onoszko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista