Polisbil på Stora torget i Visby. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Polisbil på Stora torget i Visby. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Lugn sommar men mycket narkotika i Visby

Den allmänna ordningen i Visby var god, men narkotikatillslagen ökade, enligt en sammanställning av ordningsfrågorna sommaren 2017.

Våldet i offentlig miljö har inte ökat, men tillgången på narkotika, framför allt cannabis, är fortfarande hög på Gotland. Nytt är även användningen av rökheroin. Narkotillslagen ökade vilket anses bero på att polisen satsade mer resurser på det.

Det var fortfarande många berusade i Visby, men berusningsnivån anses inte ha ökat. Färre omhändertogs för fylleri i år jämfört med sommaren innan. 

Och årets Medeltidsvecka har allmänt upplevts som både lugn och trygg.

Ett 60-tal klagomål på höga ljudnivåer, framför allt när krogarna säsongsöppnade, anmäldes till miljö och hälsa. Där upplever man att klagomålen ökat något från tidigare somrar. Det gällde bland annat gästhamnen i Visby, där höga ljud från en restaurang med nattklubbsverksamhet upplevdes som störande.

Liksom tidigare år är nedskräpningen ett problem i Visby och särskilt hushållssopor i papperskorgarna är ett växande bekymmer.

Bilförbudet i innerstaden respekterades dåligt anser teknikförvaltningen och det har varit mycket trafik på hamnen, särskilt kvällstid.

Sammanställningen "God ordning på stan 2017" har redovisats för regionens högsta politiker, som inte beslutat om några särskilda åtgärder till kommande somrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista