Fartyg passerar Enholmen på väg från Slite hamn.
Foto: Gunnar Britse

Destination Gotland: Slite är ingen bra reservhamn

2:51 min

Går Visby inte att använda är Slite inget alternativ för Gotlandstrafiken, enligt vd Christer Bruzelius, eftersom det tar för lång tid att runda ön.

– Om det skulle hända nånting i Visby, så ligger Slite alldeles för långt bort, säger Destination Gotlands vd Christer Bruzelius.

Enligt Trafikverket är Slite som reservhamn prioriterat, och enkelt att lösa, men de har ännu inte finansiering till det. Han säger att Slite bara kan användas som nödhamn, inte reservhamn.

– Det finns inga lager kvar egentligen på Gotland, utan allting går "just-in-time", som man säger. Det kommer inte att fungera med det logistiksystem vi har idag, säger Bruzelius.

Klintehamn ligger på rätt sida av ön, men där är det för grunt för färjorna. Kappelshamn fungerar bättre, men inte heller där kan en fullastad färja gå in. 

– Där får man titta tillsammans med Fortifikationsverket som äger den hamnen vad man kan göra för lösningar, säger Christer Bruzelius. Han tycker att Trafikverket ska stanna upp och inte ha så bråttom. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".