Sophia Speckhahn har skrivit en masteruppsats om beslutsprocessen bakom avsaltningsverket i Herrvik.
Sophia Speckhahn har skrivit en masteruppsats om beslutsprocessen bakom avsaltningsverket i Herrvik Foto: Erik Daun/Sveriges Radio och privat

"Problematiskt att ingenjörer hade så stort inflytande"

2:20 min

En studie som gjorts vid Lunds universitet visar att tekniker bestämde mer än politiker när Gotland tog beslut om avsaltning av havsvatten.

Tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S) avfärdar kritiken.

I dag påbörjas bygget av Region Gotlands andra avsaltningsverk. Hur det gick till när Region Gotland beslutade sig för att bygga det första, har Sophia Speckhahn undersökt.

Avsaltningsverket i Kvarnåkershamn blir Gotlands andra storskaliga avsaltningsverk och kommer, när det står färdigt, att vara Sveriges största. Region Gotlands första avsaltningsverk, öppnades förra hösten i Herrvik. Hur den beslutsprocessen gick till, är ämnet för tyska Sophia Speckhahns masteruppsats, som hon skrev i våras, när hon var student vid Lunds universitet.

Hon beskriver processen som "delvis problematisk". Framför allt på grund av att ingenjörer och tekniker fick så mycket inflytande. 

– De tog i viss mån beslut i stället för de folkvalda politikerna, säger hon. 

Med tiden växte de ursprungliga planerna och avsaltningsverket i Herrvik blev till sist både större och dyrare än det var tänkt från början. Detta efter beslut som togs av tekniska nämnden. Och även om nämnden består av politiker så fattas besluten där ofta på stängda möten, utan någon offentlig debatt. En stor skillnad mot hur det går till i regionfullmäktige, som Sophia Speckhahn beskriver som det gotländska parlamentet. 

Sophia Speckhahn har inte följt beslutsprocessen bakom bygget av avsaltningsverket i Kvarnåkershamn, men även det blir både större och dyrare än det var tänkt från början, efter beslut från tekniska nämnden. I stället för 173 miljoner beräknas det nu kosta 217 miljoner kronor.

För det priset förbereds verket för att senare kunna uppgraderas ytterligare, och på sikt även förse Visby med vatten. En investering med en hittills okänd prislapp, som enligt politikerna i tekniska nämnden kan innebära en besparing på sikt. 

Länk till studien Worth its salt: 

http://lup.lub.lu.se/student-papers/record/8916877

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista