Sophia Speckhahn
Sophia Speckhahn. Foto: Privat

Hela intervjun med Sophia Speckhahn om beslutet om avsaltningsverk

5:37 min

Politikerna överlät i viss mån viktiga beslut till ingenjörerna när Region Gotland bestämde sig för att bygga avsaltningsverket i Kvarnåkershamn.

När tekniker och ingenjörer dominerar processen så blir det också deras syn som styr hur vi ser på problemet, menar Sophia Speckhahn. De är duktiga på att hitta en teknisk lösning, men det sker ofta på bekostnad av en bredare helhetssyn. Orsakerna till vattenbristen, som den höga vattenkonsumtionen och människans ansvar, hamnar i skymundan. Och det gör även mer långsiktiga lösningar.

Nackdelarna med avsaltningstekniken - att den kräver väldigt mycket energi, och att många oroar sig för hälsoaspekterna - tenderar också att tonas ner. 

Under vårterminen 2017 studerade Sophia Speckhahn vid Centrum för studier av uthållig samhällsutveckling, på Lunds universitet. Hon skrev då en masteruppsats om beslutsprocessen som föregick bygget av avsaltningsverket i Herrvik. I ljudklippet ovan berättar hon vad hon mer. 

Länk till studien Worth its salt: 

http://lup.lub.lu.se/student-papers/record/8916877

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista