En stor betongsilo i bakgrunden, i förgrunden Nordkalks tegelbyggda kontorsbyggnad med en stor blå skylt pa fasaden som säger: "Vi tror på Gotland. Nordkalk"
Foto: Patrik Annerud/Sveriges Radio

Nordkalk tänker gå till Europadomstolen

Nordkalk tänker vända sig till Europadomstolen i Strasbourg för att få bryta kalksten i Bunge, säger företagets vd Hannu Hautala till Åbo Underrättelser.

– Vi är väldigt besvikna på det svenska domstolsväsendet. Vi fick först tillstånd av mark- och miljödomstolen att bryta kalksten i Bunge efter en rättsprocess som varade i elva år, säger Hannu Hautala till tidningen om att Nordkalk ska lämna in en ansökan om prövningstillstånd i ärendet.

Domen överklagades till Mark- och miljööverdomstolen där ärendet nu ligger.

Tidigare i somras ansåg Högsta förvaltningsdomstolen att regeringen gjorde rätt när den beslutade att utöka Natura 2000-området vid Bästeträsk. Nordkalk och SMA Mineral hade överklagat, eftersom de ansåg att det var fel att besluta detta under en pågående rättsprocess om stenbrytning i området, men fick alltså inte gehör.

– Den svenska regeringen ingrep i en pågående rättsprocess, vilket strider mot god förvaltning, säger Nordkalks vd Hannu Hautala till Åbo Underrättelser.

Rättsprocesserna kring brytningen har kostat stora pengar för Nordkalk. Enligt Hautala har Nordkalk investerat över tjugo miljoner euro i såväl rättegångskostnader som materiella investeringar. En prövning av ärendet i Europadomstolen kan dock ta flera år i anspråk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista