Mariann Vallstena är årets landsbygdskvinna på norra ön 2017.
1 av 2
Mariann Vallstena är årets landsbygdskvinna på norra ön 2017. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Gunnar Bendelin. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland
2 av 2
Gunnar Bendelin är en av årets pristagare. Arkivbild. Foto: Lasse Ahnell/Sveriges Radio

Här är Hushållningssällskapets alla pristagare

Hör årets landsbygdskvinna på norr
3:05 min

Mariann Engström i Vallstena är en av flera personer som under fredagen kommer att få pris på Hushållningssällskapets årsmöte.

Belöning för gjorda insatser för utveckling på Gotland, Mats Pettersson, Jörgen Olsson och Björn Dahlströms fond

Gunnar Bendelin, Östergarn, som 2005 var med och skapade utvecklingsbolaget Nygarn Utveckling AB, i skolhuset i Östergarn. Han "belönas för sitt framgångsrika engagemang till gagn för en positiv utveckling på Gotland".

Årets frö- och oljeväxtodlare

Catharina och Karl Olsson, Guldrupe, som driver lantbruk med köttdjursproduktion och växtodling. Växtodlingen består av 580 ha, där det odlas vall, höstvete, höstkorn, höstraps, vårkorn, vårraps och ärter.

Årets landsbygdskvinna (södra Gotland)

Lisa Engsrone, Rone Änggårde, som förutom ridverksamhet driver bed & breakfast och restaurang.

Årets landsbygdskvinna (mellersta Gotland)

Helena Olsson, Källunge Burs, som driver Bärgården tillsammans med sin man, där de utökat jordgubbsodlingen kraftigt, kompletterat med hallon, björnbär, potatis, bönor, zucchini, lök och julgranar.

Årets landsbygdskvinna (norra Gotland)

Mariann Engström, Vallstena Slumre, som driver mjölkproduktion tillsammans med sin man, med ca 280 mjölkkor.

Årets unga lantbrukare

Victor Larsson, Hogrän Stora Enbjänne, vann i år i SM i lammklippning, och tog i fjol över föräldragården. Förutom 65 tackor för vårlammsproduktion odlar han höstvete, vårvete, korn, durumvete, foderärt, åkerböna och vall.

Gotlands Södra Härads kreatursförsäkringsförenings pris till djurägare som visat god djuromsorg

Linda och Krister Lagergren, Havdhem Rommunds. "På gården bedrivs grisproduktion med 1260 slaktsvinsplatser. 4500 slaktgrisar produceras varje år. Både Linda och Krister har ett stort djurintresse. Grisarna får ett hemmablandat foder med korn, vete, ärter, rapsmjöl och premix. Soja slutade man att använda redan för 10 år sedan. Foderblandningen är fermenterad, en jäsningsprocess, när grisarna får den, vilket innebär flera fördelar. Grisarna tar upp fosforn bättre, ts-halten är högre och PH-värdet lägre. Det passar grisarnas magar och de får aldrig ont i magen", står det i motiveringen.

Gotlands Slagteris pris till framstående grisproducent

Svante Runfeldt, Klinte Klintebys, producerar varje år närmare 8 000 smågrisar och ligger i topp på Gotland med 12,6 avvanda smågrisar per kull.

Swedbanks belöning

Thomas Olofsson Molinder, Linde Duckarve, som bedriver ett familjelantbruk med mjölkproduktion. "Thomas positiva inställning och sociala engagemang bidrar till framgångar både i hans företagande och i bygden."

Belöning ur Fiskerinäringens fond

Tomas Lundgren, Visby, som sedan 1992 arbetat på Wisbygymnasiets Restaurangutbildning. "Han har varit en förebild för sina elever och coachat dem till Nobelfester flera gånger både i kök och servering." Han har också arbetat med elever och kockar kring olika möjligheter att använda gotländska fiskarter som id, flundra och skarpsill. På senare tid har han coachat en grupp fiskare på ön.

Stiftelsen Liljewalchska donationens pris

Priset går till en person som gjort betydande insatser beträffande föryngring och/eller vård av plant- och ungskog. I år är den personen Olof Ahlby Nickarve Vänge

Stiftelsen Liljewalchska donationens ungdomspris

Priset ska gå till ungdomar som är verksamma i skogsbruket på Gotland, vars verksamhet och intresse för skogsbruk ska vara i framkant och klart över genomsnittet. I år går priset till Erik Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".