Gamla brandstationen vid Klinttorget i Visby
Gamla brandstationen vid Klinttorget i Visby innerstad. Foto: Karin Brindt/Sveriges Radio
P4 GOTLAND GRANSKAR

Brandmän får 150 000 när gamla brandstationen säljs

2:36 min

När gamla brandstationen säljs får brandmännens kamratförening 150 000 kronor för att ha gjort i ordning lokalen. Samtidigt som de varken visat kvitton för byggmaterial eller behövt betala hyra.

– Kamratföreningen får pengarna för det ideella arbete man lagt ned på lokalen och som medfört att vi fått ett mervärde på lokalen, som kommer regionen till godo när vi säljer den, säger Per-Eric Edlund som är försörjningsstrateg på Region Gotland och den som medlat med brandmännen om ersättning.

Betald hyra och el

Under de tolv år som Visby stads brandkårs kamratförening träffats i den gamla brandstationen, är det Räddningstjänsten som stått för hyreskontraktet och tagit alla fasta kostnader.

Totalt handlar det om runt 600 000 kronor i hyra, värme/el- och vattenförbrukning, som alltså Region Gotland betalat åt brandmännen.

Enligt en överenskommelse från 2005 skulle Räddningstjänsten stå för materialkostnaderna och brandkårens kamratförening skulle ställa i ordning lokalen till ett brandkårsmuseum - en samlingsplats för trivselaktiviteter.

 Räddningstjänsten stod aldrig för materialkostnaderna, enligt vad parterna överenskommit, och därför gick kamratföreningen vidare med sitt anspråk på ersättning för sin arbetskraft och sitt nedlagda material.

 Region Gotland ersätter nu kamratföreningen med 150 000 kronor.

– Vi ansåg att den här överenskommelsen var den bästa för båda parter att göra, säger Per-Eric Edlund. 

Ville ha ersättning

Inför att fastigheten skulle säljas fick kamratföreningen veta att de måste lämna lokalen. Men föreningen gick till hyresnämnden med sitt missnöje kring uppsägningen.

Till Hyresnämnden skrev kamratföreningens ordförande Henrik Johansson att de "lagt in mycket ideellt arbete i lokalen och mycket material; byggmaterial och inredning. Till ett värde av minst 500 000 kronor".

Inga kvitton

Men kamratföreningen har inte presenterat något som styrker deras utgifter.

– De har inte presenterat några kvitton alls, säger Per-Eric Edlund.

Det som finns är uppskattningar från olika firmor på vad material och arbete vid Klintens brandstation kan ha kostat. Underlag som regionens förhandlare inte kunde acceptera.

– Det är ett försök för föreningen att på något sätt visa vilket värde man har lagt ned. Då har man låtit byggföretag göra en bedömning av det. Men det är ett underlag som regionen inte kan använda.

Hur bemötte ni det?

– Vi har avvisat det, säger Per-Eric Edlund.

Regionstyrelsen godkände medlingsöverenskommelsen i mars 2017. Pengarna betalas ut när köparen Brandskyddsföreningen betalat 2,8 miljoner för köpet. Att kamratföreningen får vara kvar i brandstationen för köparen spelar ingen roll för utbetalningen av pengarna.

– Det står helt utanför regionen, säger försörjningsstrateg Per-Eric Edlund på regionstyrelseförvaltningen.

Kamratföreningens ordförande Henrik Johansson säger till P4 Gotland att brandmännen är nöjda med den uppgörelse som gjorts, men han vill i övrigt inte kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista