Eva Bofride och Emma Fagerberg.
Foto: Malin Nordström/Sveriges Radio
Uppropen efter #metoo

#Deadline om sexism i mediabranschen

4:27 min

Mer än 4000 kvinnliga journalister har gått ut i ett gemensamt upprop under hashtaggen deadline. GT:s Eva Bofride och P4 Gotlands Emma Fagerberg har skrivit på.

– Det har varit en lång diskussion om opartiskhet och om man kan skriva på det här uppropet. För mig landar det i att om alla landar i det – då finns det inget upprop längre, säger Emma Fagerberg.

I #metoo kampanjen fortsätter kvinnor vittna om sexuella trakasserier och övergrepp. Nu har alltså kvinnliga journalister gjort det gemensamma uppropet #deadline.

– Det var en diskussion om man kunde skriva undre om man inte var personligen utsatt. När det landade i ett upprop för att uppmärksamma strukturer, då kunde jag också skriva under, säger Eva Bofride.

Ingen av dem har blivit utsatta av kollegor, men båda har stött på problem när de varit ute på jobb. Och att frågan nu är på bordet ser de som en kvinnorevolution – nu finns det ingen återvändo.

Emma Fagerberg på P4 Gotland är tydlig med att eftersom hon skrivit under själv har hon inte tagit beslutet om att hon ska medverka eller att intervjun ska sändas.

– Jag har lämnat över beslutet till agendachef Daniel Värjö, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista