Konsulten Peter Rohmée.
Konsulten Peter Rohmée berättar hur man kan locka kulturintresserade filantroper att satsa på kultur. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Gotländsk kultur ska leta privat finansiering

1:03 min

Konsulten Peter Rohmée ska se över om det gotländska kulturlivet kan locka mecenater – välbärgade privatpersoner och företag som kan stödja kultur.

Konsulten Peter Rohmée har anlitats av Region Gotland för att undersöka detta. I går berättade han om sitt arbete under ett kvällsmöte i Visby. 

– Jag tror att det finns förutsättningar, men det är ganska mycket arbete kvar. Man måste se det i ett lite längre tidsperspektiv, det är inga pengar man fixar i morgon, säger han till P4 Gotland. 

I uppdraget att undersöka förutsättningarna för att hitta privat finansiering är fyra kulturverksamheter eller projekt särskilt utpekade: Romateatern, Roma kungsgård, Bergmancenter på Fårö samt planerna på ett scenkonsthus i Visby. 

Anledningen till att han fått uppdraget är bland annat regionens skrala ekonomi, säger Björn Ahlsén, kulturchef på Region Gotland. Men det är inte ett sätt för regionen att slippa betala för kultur, säger han. 

– Jag tycker bara det är smart och gå ut och titta på om vi kan samarbeta med andra. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".