Gamla brandstationen på Klinttorget i Visby. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Gamla brandstationen på Klinttorget i Visby. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
P4 Gotland granskar

Räddningschefen: Klädsamt att regionen ersätter brandmännen

2:19 min

Räddningschefen Dick Svennefelt har ingen synpunkt på den summa som brandmännens kamratförening får av regionen för sitt arbete i den gamla brandstationen.

Att brandmännens kamratförening i Visby får 150 000 kronor av Region Gotland, när den gamla brandstationen säljs, är resultatet av en medling som skett efter att brandmännen vände sig till Hyresnämnden.

Egentligen hade kamratföreningen ersättningsanspråk på 500 000 kronor för nedlagt arbete och byggmaterial, men i brist på kvitton ville regionen bara ersätta det arbete som höjt värdet på fastigheten.

 Räddningstjänsten har stått för hyran av den gamla brandstationen alla de 12 år som kamratföreningen nyttjat lokalen för trivselaktiviteteter. Att bland annat stå för alla fasta kostnader, som hyra, el- och vattenförbrukning, var Räddningstjänstens åtagande i en överenskommelse från 2005 med kamratföreningen. Kamratföreningens åtagande var att iordningsställa lokalen till brandkårsmuseum.

Kamratföreningens ordförande Henrik Johansson har erbjudits att kommentera medlingsöverenskommelsen, men har avböjt att medverka i P4 Gotland. Han säger att brandmännen är nöjda med den uppgörelse som gjorts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista