Utbetalning till Visby stads brandkårs kamratförening.
Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
P4 Gotland granskar

Fick hyresintäkter trots att de inte har rätt att hyra ut

2:22 min

Brandmännens kamratförening har inte haft rätt att hyra ut brandstationen i Visby innerstad. Men P4 Gotlands granskning visar att brandmännen fått intäkter från uthyrning.

När Räddningstjänsten ställde Klintens gamla brandstation till kamratföreningens förfogande år 2005 så var syftet att "öka trivselfaktorn".

Ambitionen var att samtliga anställda skulle trivas och utvecklas i sina olika professioner och den gamla brandstationen skulle bli en samlingsplats för olika trivselaktiviteter.

Lokalen skulle kunna nyttjas av samtliga anställda inom Räddningstjänsten, men "kamratföreningen har inte rätt att hyra ut lokalen till utomstående förvaltningar och organisationer", framgår av överenskommelsen mellan arbetsgivare och brandmän.

Men P4 Gotlands granskning visar att kamratföreningen trots det fått in pengar när andra haft tillställningar i lokalen.

Fast när räddningschefen Dick Svennefelt får frågan om kamratföreningen haft intäkter från lokalen, vad han vet, så ger han det här beskedet.

-Det har kommit inkomster på lokalen, men de har ju inte gått till kamratföreningen utan de har gått in på Räddningstjänstens konto.

Men P4 Gotland har hittat en utbetalning som i så fall går åt fel håll. Hos Räddningstjänsten finns en utbetalning bokförd som "bidrag till föreningar" och en koll av underlaget för den bidragsutbetalningen till Visby stads brandkårs kamratförening visar att det är flera uthyrningar av Klintens brandstation som utgör summan; 6 300 kronor.

Uthyrningarna gäller både till regionens egna förvaltningar och externa personer som hyrt den gamla brandstationen. Någon gång har det kostat 800 kronor, en annan gång 1 500 eller 2 500.

Varför har kamratföreningen fått ett bidrag där utbetalningen motsvarar ett antal uthyrningar för Klintens brandstation?

- De här uthyrningarna har kamratföreningen varit i lokalen och skött om den gästen som varit där, säger Dick Svennefelt. De har sett till att brandkårens historia i huset berättas och de har städat efteråt, säger han.

- Då har vi valt att ge ett bidrag till föreningen när de gjort arbetsuppgiften ideellt, säger Svennefelt. Istället för att ta kommunala medel till ett bidrag till föreningen, säger han.

Räddningschefen Dick Svennefelt säger att uthyrning inte är Räddningstjänstens syfte med huset.

-Vi har haft som mål att bedriva vår egen verksamhet där. Det har inte varit någon större mängd uthyrning och det är inte syftet med att bedriva verksamhet; det är att visa den gotländska räddningstjänstens historik i lokalen, säger Svennefelt.

Kamratföreningens ordförande Henrik Johansson säger till P4 Gotland att det är brandmännen som organiserat den uthyrning som skett, så att Räddningstjänsten kunnat få hyresintäkter. Vid uthyrningarna har alltid någon från föreningen funnits på plats, pratat om brandkårens historia i huset och skött städningen efteråt. Att då kamratföreningen fått pengar till personalbefrämjande åtgärder är fantastiskt, säger Henrik Johansson; att inte de satsningarna behövts tas från Räddningstjänstens ordinarie budget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".