JAS flyger över Brorakan efter att ha landat och startat.
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Ljudbangar var försvarsmaktens plan

3:14 min

Två kraftiga smällar hördes över stora delar av ön, strax efter klockan nio på torsdagsförmiddagen. Det var försvarsmaktens plan som gick genom ljudvallen.

Hur märkte du av ljudbangarna? Blev du orolig? Berätta!

 – Det var två stycken JAS 39 Gripen som flög över Gotland. De här ljudbangarna uppstår ibland när flygplanen går upp i höga hastigheter - ljudets hastighet, säger Therese Fagerstedt som är kommunikationsansvarig vid Försvarsmakten Gotland.

De var ute på vanliga rutinuppdrag enligt henne. Men vilka uppdrag de ägnar sig åt och när - den informationen håller de för sig själva.

– Det är information som är till för oss och inte är öppen information, säger hon.

Ljudbangarna uppstår inte alltid, det beror på vädret. Ett tjockt och lågt molntäcke, kraftig vind och hög luftfuktighet - då blir ljudbangarna ännu kraftigare, men det är svårt att förutspå.

Men hur ofta ska vi vara med om det här på Gotland?

– Jättesvårt att säga. Senast det hände över Gotland var för ett halvår sen, det är inte jättevanligt. Jag förstår att man blir orolig, säger Therese Fagersted.

Texten har ändrats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista