Sture Hansson
Sture Hansson, numera pensionerad professor i marin ekologi, Stockholms universitet. Foto: Cecilia Bruzelius/Stockholms universitet

Professor vill skjuta av mer säl och skarv

2:05 min

Det kustnära fisket har tuffa konkurrenter i säl och skarv. Därför måste deras påverkan vägas in i förvaltningen av fiskbestånden, enligt en ny studie.

Ska man jaga skarv och säl för att de äter fisk? Vad tycker du?

– Människan fångar huvudsakligen strömming, skarpsill och torsk, som finns i utsjön. Men om vi kommer in mot kustområdena, då petar säl och skarv i sig väl så mycket som människan fångar genom sitt fiske. Och då har vi summerat både kommersiellt fiske och fritidsfiske. 

Det säger Sture Hansson, professor emeritus vid Stockholms universitet. Det är han som har lett arbetet med studien, som bygger på underlag från forskare i både Sverige och andra Östersjöländer. 

Totalt sett, i hela Östersjön, fångar människan ungefär 3-4 gånger så mycket fisk som sälar och fåglar gör tillsammans, visar studien. Men om vi håller oss närmare kusten, där sportfisket efter havsöring och det gotländska yrkesfisket efter flundra bedrivs, ser det annorlunda ut. 

– Mängden plattfisk som säl käkar i det här området, är av samma storleksordning som fisket fångar, säger Sture Hansson. 

En av studiens slutsatser är att man också måste väga in de vilda djurens påverkan när man förvaltar fiskbestånden. Hur det ska göras säger man inget om i själva studien – men Sture Hanssons personliga uppfattning är klar: 

– Nu har vi så stora bestånd av både säl och skarv i Östersjön, att de har effekt på fisket, och bestånden av säl och skarv är väldigt livskraftiga. Så de skulle kunna tåla en betydlig avskjutning för att på så sätt få ner bestånden, för att gynna fisket. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista