Mårten Hjernquist
Foto: Eva Didriksson/Sveriges Radio

Mårten Hjernquist avfärdar förslag att skjuta säl och skarv

3:12 min

Biologen Mårten Hjernquist är kritisk till att professorn Sture Hansson pratar om avskjutning när studien visar att det saknas kunskap för att dra slutsatser.

Tycker du som Hjernquist eller Hansson? Skjuta av eller inte?

Mårten Hjernquist har i många år jobbat med miljöövervakning på Lilla Karlsö är kritisk till att professor emeritus Sture Hansson gör uttalandet om avskjutning, med tanke på hans position.

– Jag reagerar ganska starkt när Sture Hansson går ut i media och föreslår åtgärder, fast han för den naturvetenskapliga publiken, forskarkollegor, säger att vi måste ha mer kunskap innan vi kan göra det, säger Mårten Hjernquist.

Enligt Hjernquist har de under 15 års tid kollat vad skarvarna äter vid Gotland, och de äter inte flundra utan till 90-95 procent äter de tånglake och skarpsill – fiskar som varken sportfiskare eller yrkesfiskare är ute efter. Sälen äter lite av varje, men mest skarpsill och strömming.

Hur ser du på åsikten att säl och skarv tål betydlig avskjutning?

– Vi har idag redan en avskjutning av säl på Gotland som motsvarar 10 procent av populationen, att utöka den då skulle man drastiskt minska populationen. Skarv ser jag ingen anledning till att skjuta på, de äter inte samma fiskar som vi är intresserade av, säger Mårten Hjernquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista