Teknikfaktura till Räddningstjänsten.
Summa att betala: 75 000 kronor. Räddningstjänsten tog tekniknotan 2012 för gamla brandstationen. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio.
P4 Gotland granskar

Räddningstjänsten köpte storbilds-TV till kamratföreningen

2:37 min

TV-apparater, surroundförstärkare, ipad och annan teknik för 75 000 kronor köptes till den gamla brandstationen i Visby innerstad. Räddningstjänsten, inte kamratföreningen, betalade.

När P4 Gotland visar Dick Svennefelt fakturan på 75 000 kronor för storbildsteveapparater, surroundförstärkare, ipad och en rad annan teknik och undrar varför Räddningstjänsten betalat fakturan säger han:

– Jag tror det är så att den är återfakturerad till kamratföreningen.

Kamratföreningen slapp betala

När P4 Gotland synar Dick Svennefelts påstående om att fakturan passats vidare till Visby Stads brandskårskamratförening så visar det sig inte stämma. Kamratföreningen har inte betalat. Det har Räddningstjänsten gjort.

Kostnaden är bokförd som "inköp av övriga inventarier". Utgiften godkänd av räddningschefen Dick Svennefelt.

Pengar från Länsförsäkringar

Det visar sig att det finns andra pengar än skattebetalarnas som finansierar somligt inom Räddningstjänsten.

Fakturan på teknik till Klintens gamla brandstation har betalats med pengar från ett "samarbetsavtal" mellan Räddningstjänsten och ett försäkringsbolag. Det är i själva verket Länsförsäkringar som bekostat tekniken som köptes till Klintens brandstation 2012.

Svennefelt: Dåligt minne

Vid en ny intervju säger räddningschefen Dick Svennefelt:

– Det är dåligt minne helt enkelt, säger han om att frågan kommer 2017 om inköp 2012.

Kamratföreningens ordförande Henrik Johansson säger till P4 Gotland att han anser att Räddningstjänsten för en gångs skull följde överenskommelsen med kamratföreningen om att betala materialkostnaderna vid omställningen av lokalen till museum och samlingslokal, fast med sponsorpengar, inte skattemedel.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista