Pontus Mattsson och hemsebassäng
1 av 2
Pontus Mattsson, Hemsebadet. Foto: Anna Jutehammar och Katarina Hedström/Sveriges Radio
Pontus Mattsson
2 av 2
Pontus Mattsson, Hemsebadet. Foto: Anna Jutehammar och Katarina Hedström/Sveriges Radio
P4 Gotland granskar

Pontus ramlade i bassängen vid ensamarbete på Hemsebadet

2:25 min

Flera incidenter på Hemsebadet den senaste tiden vittnar om en allt mer pressad situation för de anställda efter att flera har sagt upp sig på baden.

För badvaktmästaren Pontus Mattsson kunde det ha slutat illa när han jobbade ensam vid djupa bassängen en kväll i slutet av oktober.

– Jag skulle lägga i bottensugaren, en dammsugare för bassängen, säger han.

– Sen halkade jag på kanten, föll i vattnet och blev ganska chockad. Efteråt så tänkte jag att jag hade kunnat svimma av eller drunknat i värsta fall.

Pontus och andra anställda jobbar ensamma i simhallen på kvällen vid flera tillfällen i veckan. Vid ett annat tillfälle, under höstlovet när det var 400 besökare i simhallen på en dag, var det bara Pontus och en kollega som jobbade.

– Vi hann inte äta, vi hann inte gå på toa och när vi var klara var vi väldigt trötta.

– Det kändes ganska otryggt. Vi hade ju mindre uppsyn eftersom vi var färre i personalen. Jag blev arg. Varför ska man dra ner på personalen när det är så mycket folk där?

Efter två år på badet har Pontus Mattsson valt att sluta för att ge sig ut och resa, men han hoppas att arbetsmiljön ska blir bättre så att personal vill jobba kvar.

– Jag kom hit på grund av personalbrist, nu lämnar jag badet och det är fortfarande personalbrist. Det säger väl kanske en del om hur arbetsmiljön är tyvärr, säger Pontus Mattsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista