Isabella Lövin (MP), Ylva Johansson (S), Gustav Fridolin (MP) och Heléne Fritzon (S).
Isabella Lövin (MP), Ylva Johansson (S), Gustav Fridolin (MP) och Heléne Fritzon (S) presenterade regeringens överenskommelse. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Ensamkommande får stanna för att studera och arbeta

3:21 min

Ensamkommande som kom till Sverige senast hösten 2015 och som hunnit bli 18 år under asylprocessen får nya möjligheter att stanna i landet.

– En jätteviktig delseger. Jag tror att det är det bästa vi kan få just nu. Det bästa kulle vara en amnesti, säger Cecilia Herdenstam i föreningen Tillsammans för ensamkommande på Gotland.

De ensamkommande som sökte asyl i Sverige före 2015-11-24 och sen dess hunnit bli 18 år kan nu få stanna i landet för att avsluta sina gymnasiestudier. Om sen har de ett halvår på sig att hitta ett jobb, och då kan de få stanna längre. Och Isabel Enström (MP) på Gotland är nöjd.

– Utifrån förutsättningarna är jag nöjd, vi har jobbat väldigt länge för det här, så jag är nöjd att vi kommit fram i frågan, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista