Peter Lindvall, regiondirektör
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
P4 Gotland granskar

Regiondirektören: Allmänhetens förtroende viktigast

1:48 min

När Peter Lindvall var vd på Länsförsäkringar 2005 undertecknade han det  avtal som sedan dess gett Räddningstjänsten runt 4 miljoner.

 Idag som regiondirektör har han andra ögon på avtalet, än då.

– Det viktiga för oss är att allmänhetens förtroende kan upprätthållas, att vi behandlar alla invånare lika och att vi har en öppen redovisning av vad pengarna används till, säger Peter Lindvall.

– Finns det minsta tveksamhet att vi inte är oberoende eller kan bli påverkade ska vi inte gå in i avtal, oavsett vad det är för avtal, säger han. 

När samarbetsavtalet mellan Länsförsäkringar och Räddningstjänsten på Gotland kom till, så var de årliga beloppen större än idag. Första året 400 000 kronor, som följdes av 500 000 om året i fem år. Därefter 250 000 kronor årligen i tre år, för att sedan 2015 och framåt ha legat på 100 000 kronor om året. Totalt närmare 4 miljoner sedan 2005.

Pengarna ska enligt avtalet användas för att "utveckla Räddningstjänsten på Gotland och stärka det skadeförebyggande arbetet". Det kan handla om information i skolorna och i världsarvstaden Visby. Men pengarna får också användas till "tekniksatsningar på fordonssidan och personalutveckling".

Avtalet är just nu föremål för diskussion inom Region Gotland. En kommunjurist tittar på det nu - i förhållande till vad kommunallagen säger. Om det finns politiskt förankrat lär kunna bli en annan diskussion.

Samarbetsavtalet skulle gå ut vid årsskiftet, men förlängdes i mitten av november i tre år till.

-Det viktiga är, tycker jag, att ordinarie verksamhet i första hand ska finansieras genom skattemedel och vara föremål för politiska beslut och prioriteringar, så att det inte blir några tvivel om att vi är påverkade, säger Lindvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista