Leif Persson och Lasse Olsson håller hårt i sina hus
Foto: Mari Winarve/Sveriges Radio

Husen skakar när Cementa spränger

2:02 min

Leif Persson och Lasse Olsson är fastighetsägare i Slite och säger att vibrationerna blivit starkare på senaste tiden.

– Förra tisdagen fick vi rejäla vibrationer så vi hoppade upp ur stolen, det var det värsta jag varit med om säger Lasse Olsson.

De har sina fastigheter i området mellan skolan och fabriken och har nu tillsammans med ett tiotal andra fastighetsägare, skrivit till länsstyrelsen och Cementa för att uppmärksamma problemet.

Det är när fabriken spränger i södra delen av brottet där utkiksplatsen i Slite ligger, som det blir dom här störningarna.

De vill att en mätstation sätts upp på fasaden till ett av husen för att mäta vibrationerna. Och nu har Cementa sagt att en mätstation skall sättas upp.

– Vi vill gärna vara med och bestämma var dom sätter mätstationen och så vill vi ha insyn i dom värden som kommer upp säger Lasse Olsson.

Cementa har efter att den här intervjun gjorde satt upp nya mätstationer. Enligt bolaget har vibrationerna inte överskridit riktvärdena vid andra mätstationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista