Lars-Åke Beckman, fd skyddsombud Solbergabadet
Lars-Åke Beckman, fd skyddsombud Solbergabadet. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio
P4 Gotland granskar

Lars-Åke slutade på grund av arbetsmiljön på simhallarna

2:40 min

Arbetsmiljön i Region Gotlands simhallar har länge varit dålig och många har slutat. Tidigare skyddsombudet Lars-Åke Beckman slutade efter att ha slagit larm flera gånger.

Vad tycker du om situationen på baden som vi rapporterat om?

Lars-Åke Beckman larmade facket, arbetsgivaren och Arbetsmiljöverket   utan att han upplevt någon förbättring. Han valde att säga upp sig efter elva år på Solbergabadet.

– Jag kände att jag fått nog. Vi var ganska utarbetade, det var personalindragningar och problem med chefer, säger Lars-Åke Beckman

Han upplevde att problemen började efter att nuvarande enhetschefen tillträdde och baden slogs ihop till en enhet.

– Då tyckte vi att vi måste tillkalla facket, säger han.

– En gång så kommenderade han in en anställd som varit på fest och som säger att "jag kan inte jobba för jag är inte nykter". Men han beordras in att jobba, annars skulle han få sparken, säger Lars-Åke Beckman. 

P4 Gotland har pratat med både nuvarande och tidigare anställda som bekräftar arbetsmiljöproblemen.

En medarbetarenkät visade på lågt förtroende för ledningen och facket beslutade så småningom att vända sig till Arbetsmiljöverket. Flera konsulter anlitades och personalen fick bland annat gå kurs i att Ta sin roll på jobbet. Enligt förvaltningsledningen berodde problemen till största delen på missnöje med omorganisationen, men det är inte hela förklaringen tycker Lars-Åke Beckman och flera andra dåvarande medarbetare som P4 Gotland varit i kontakt med.

– Det kan inte bara vara personalens fel. Det ligger ju på chefer och ledning också. Vi upplevde små förtäckta hot, det förekom ju avstängningar, det tilldelades varningar. Även jag var inblandad med varningar, säger Lars-Åke Beckman.

Enhetschefen för baden Pär Gustavsson säger att han känner till kritiken mot honom och förvaltningsledningen.

– Givetvis får man rannsaka sig själv också. Vi har gjort stödinsatser med olika utbildningsdagar och externa konsulter som varit inne. Det är ett pågående arbete.
Men flera som jag pratat med säger att det har inte blivit bättre?
– Man får se det på lång sikt. Vi gör utvärderingar löpande, säger Pär Gustavsson. 

Pär Gustavsson säger att han inte minns att han ska ha beordrat in en onykter person som var ledig.

Lars-Åke Beckman tycker inte att Region Gotland och Kultur- och fritidsförvaltningen har gjort tillräckligt för att komma tillrätta med problemen.

– De kan ju inte blunda för att 35 stycken slutat. De skulle kunnat ha gjort något åt det här. Det är fem år det har pågått nu, säger Lars-Åke Beckman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista