Caroline hittade fornlämning

6:18 min

Caroline Bernander gjorde ett fornfynd när hon var ute och sprang en morgon - nu är fornlämningen, en väg, också bekräftad av arkeolog.

– Jag tog en lite annan väg än jag vanligtvis brukar ta. Det var lite nyröjt, och då blev jag så nyfiken. Och då fick jag se att det låg en stensträng, väldigt fint i rad, säger Caroline Bernander.

Eftersom hon är intresserad hade hon redan kollat upp fornlämningarna i sitt område i Vall, och visste att det inte skulle finnas något där. Hon stegade upp den till 30 meter och hittade en rad sten till, parallellt med den första.

– Jag tror aldrig jag sprungit så snabbt nån gång, jag ville hem och kolla med kartorna, säger hon.

Efter det har arkeolog Dan Carlsson kollat upp vägen och den är nu registrerad som ett fornminne.

– Det är en stenlag väg, den var en 60 meter, och försvinner in i skogen där det är för slyigt för att se, den hör ihop med husgrunder från folkvandringstid, säger han.

Vad betyder det för förståelsen?

– Det ger en tydlig bild av vilket landskap som knöts till den här gården. Då har man en liten bild av vad som kan ha hört till järnåldersgården, säger Dan Carlsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista