Hassela Solrosen
Ett av Hasselas hus, Solrosen i Klintehamn, nu ute till försäljning. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Hassela Gotlands konkurs: Minus 10,3 miljoner

1:22 min

Konkursbouppteckningen för Hassela Gotland visar på 42,7 miljoner i skulder och en brist i boet på drygt 10,3 miljoner.

Det konkursade bolaget har tillgångar på 32,4 miljoner. Framförallt husen. De nio fastigheterna värderade till 31 950 000.

Men skulderna är på större summor än så; drygt 42,7 miljoner.

Det är Handelsbanken & Swedbank som har företagslån och pantbrev med fastigheterna som säkerhet. Därutöver räknas också Almi Företagspartner ha fordringar med "särskild förmånsrätt".

Men bristen i konkursboet 10,3 miljoner vittnar om att det är många leverantörer som inte kan räkna med någon utdelning efter konkursen, på sina fordringar. Leverantörsskulderna uppgår till 5,7 miljoner. Totalsumman på oprioriterade skulder är 11,5 miljoner.

Konkursförvaltaren, advokat Andreas Welin, säger till P4 Gotland att han lämnat två av Hassela-fastigheterna till mäklare efter att inte ha fått in några vettiga bud på dessa hus. Det gäller Hasselas hus vid Bockes i Fröjel och Solrosen i Klintehamn, som nu ligger ute till försäljning. Konkursförvaltaren bedömde att det skulle gå att få bättre utfall genom den manövern. Vem eller vilka som köpt övriga fastigheter genom bud till konkursförvaltaren återstår att se. Det visar sig så småningom, säger han.

Det var den 11 oktober som konkursen för Hassela Gotland var ett faktum. Bolaget som drivit behandlingshem i Klintehamn, Fröjel och Vänge lämnade in sin konkursansökan, efter att just ha fått sitt tillstånd indraget av Inspektionen för vård och omsorg, att bedriva hem för vård och boende för barn och ungdomar.

Som P4 Gotland berättat gällde det upprepat slarv med att kontrollera anställdas bakgrund mot polisens misstanke- och belastningsregister.

Eftersom behandlingshemmet vid Bockes i Fröjel låg under samma tillstånd kunde inte verksamhet bedrivas där heller.

Med bara Vänge-enheten kvar var det inte många bäddar kvar i verksamheten.

IVO:s indragna tillstånd var spiken i kistan för Hassela, men företaget var dessförinnan på obestånd. På konkursdagen fanns alltså mångmiljonskulder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista