Samuel Johansson
Samuel Johansson, ordförande för Brandmännens riksförbund på Gotland. Foto: Håkan Erlandsson/Sveriges Radio
P4 Gotland granskar

Deltidsbrandman: Det går inte rätt till i Räddningstjänsten

2:23 min

Förtroendet för Räddningstjänsten är skadat. Den uppfattningen finns bland deltidsbrandmän efter det som avslöjats av P4 Gotland om hur sponsorsmiljoner använts.

Samuel Johansson representerar som ordförande för Brandmännens riksförbund på Gotland framför allt deltidsbrandmännen och hör hemma i deltidskåren i Klintehamn. När han hörde att Räddningstjänsten med sponsorpengar betalat storbildsteveapparater och annat till den gamla brandstationen i Visby innerstad för 75 000 kronor tänkte han stillsamt på hur de i Klintehamn sitter och försöker ta till sig utbildningsmaterial på egen medhavd utrustning.

-Vi får jättefina powerpoint-presentationer utskickade från Räddningstjänsten Gotland men vi har inte ens en projektor. Vi sitter i vagnhallen med våra egna privat prylar för att kunna sköta det här.

Samuel Johansson ifrågasätter somligt av det som Räddningstjänsten betalat med hjälp av sponsorpengarna från Länsförsäkringar.

-Diesel? Det känns ju inte riktigt rätt att LF ska gå in och betala dieselräkningar för Räddningstjänsten Gotland. Det måste ju skötas på driftbudget som är skattebetalarnas pengar, säger Samuel Johansson.

Som P4 Gotland berättat har Räddningstjänsten tagit emot närmare 4 miljoner kronor sedan 2005 från ett sponsoravtal, som går ut på att "utveckla Räddningstjänsten på Gotland och stärka det skadeförebyggande arbetet". I gengäld får Länsförsäkringar utrymningsövningar och Räddningstjänstens medverkan på kundträffar, till exempel julskyltning och försäkringsbolagets logga på alla Räddningstjänstens fordon.

När avtalet inleddes 2005 minns Samuel Johansson att deltidsstationerna fick sig ett tekniskt lyft.

-Varje station fick ett "kit" med tv-skärm, dator och DVD-spelare. Jättebra, men det var ju tolv år sedan, säger Samuel Johansson.

Inför att samarbetsavtalet nu förlängts i tre år hoppas han att tekniska satsningar i större utsträckning ska komma deltidsstationerna till nytta.

-Nu har man en jättebra chans att titta framåt på hur vi ska kunna använda pengarna så att det kommer hela Räddningstjänsten Gotland till godo på ett bra sätt, säger Samuel Johansson.

Räddningschefen Dick Svennefelt kommer att bemöta hans påståenden om "mygel" och "orent mjöl" i P4 morgon efter klockan 9.  Svennefelt säger till P4 Gotland att Räddningstjänsten har Länsförsäkringars förtroende att använda sponsorpengarna.

Den ifrågasatta dieseln har använts under utbildningar i brandkunskap där såväl skolungdom som vuxna deltagit, uppger Svennefelt nu.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista