Elisabeth Siltberg kommunarkivarie. Foto: Karin Persson/SR Gotland
Elisabeth Siltberg kommunarkivarie. Foto: Karin Persson/SR Gotland

Regionarkivet efterlyser handlingar

2:32 min

Regionarkivarien Elisabeth Siltberg hoppas att gamla papper som fattas, men kanske finns, ännu ska dyka upp och komplettera historien.

På regionarkivet i Visby fattas en del handlingar från förr - dokument som är bitar i Gotlands historia och gotlänningarnas liv. Vad hade de för ärenden i kommunalnämnden, folkskolan, hälsovårdsnämnden runt om i socknarna på ön? Alla som söker svar hittar inte, när arkivet inte är komplett.

I de gamla handlingarna finns ovärderliga fakta för den som skriver på sockenboken - eller den som söker släktens egna öden från ärenden i fattigvårdstyrelsen och barnavårdsnämnden.

Regionarkivarien Elisabeth Siltberg har gått ut med en efterlysning för att få fatt på handlingar som borde finnas på hyllorna hos Arkivcentrum i Visby, istället för att gå ett ovisst öde till mötes vid utrensningar i gotländska hem.

– Varje socken hade kanske tio, femton olika nämnder under perioden 1863-1951. Vi har väldigt mycket, men vi ser att det finns luckor, säger Elisabeth Siltberg. Tidigare i år lämnade en hembygdsförening in material och då kunde arkivcentrum komplettera fattigvårdsstyrelsen, kommunalnämnd kommunalstämma kristidsnämnd och pensionsnämnd, säger en glad regionarkivarie.

– Det var rena julafton för oss! Elisbeth Siltberg säger att det var ganska få handlingar, men de täppte till luckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista