Den  bärgade DC 3:an, som försvann över Östersjön 13 juni 1952 efter nedskjutning av Sovjetunionen, på Musköbasen.
Den bärgade DC 3:an, som försvann över Östersjön 13 juni 1952 efter nedskjutning av Sovjetunionen, på Musköbasen. Foto: Bertil Ericson/TT

Anhöriga vill söka efter DC 3:ans försvunna besättningsmän

Fyra anhöriga till de FRA-män som ännu saknas från DC 3:an som sköts ned över Östersjön 1952 vädjar om en ny sökinsats, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

 "Ett allvarligt försök att återfinna kvarlevorna skulle kunna bidra till ett slut på det mänskliga trauma som drabbat inte bara de anhöriga efter de fyra fortfarande saknade", skriver de anhöriga i brevet till försvarsministern Peter Hultqvist (S), som Siren tagit del av.

Signalspaningsplanet hade åtta personer ombord när den sköts ner av sovjetiskt flyg. Planet var saknat till år 2003, då det hittades på 125 meters djup, 55 kilometer öster om Fårö. Det bärgades, svårt sargat, året därpå. Då hittades kvarlevorna av fyra av de åtta besättningsmännen.

I brevet skriver de fyra anhöriga att "chansen att finna de saknade är relativt stor om de - som den tekniska utredningen anser troligt- har hamnat på havsbotten i det område som bedöms som mest sannolikt i drivbaneberäkningarna från 2005-2006". 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".